Goed nieuws! Glasvezel in Maarsbergen, Maarn en Overberg is dichterbij dan ooit!

Na het buitengebied zijn nu ook de kernen aan de beurt. Maar waarom is dit goed nieuws? We vroegen het aan Joke van de Essenburg, bestuurslid van de Dorpsraad in Maarsbergen, en Jan Huyser, eveneens bestuurslid van de Dorpsraad én zelf al gebruiker van glasvezel aangezien hij in het buitengebied woont. Daar was eerder een succesvolle campagne van Glasvezel buitenaf. Nu zijn de kernen van Maarsbergen, Maarn en Overberg aan de beurt, en start er binnenkort een campagne onder de nieuwe naam van Glasvezel buitenaf: DELTA Fiber Netwerk.

Belangrijk voor de toekomst en leefbaarheid van Maarsbergen
Jan Huyser: “Toen ik van Joke hoorde dat er ook een kans op glasvezel is in de kern van Maarsbergen komt werd ik meteen enthousiast! Ondertussen heb ik zelf nu een maand of 3 een glasvezelaansluiting en ik kan alleen maar beamen dat mijn internet een stuk beter is geworden! Tegelijkertijd tv kijken, e-mails checken, bellen, het werkt gewoon. Het is natuurlijk zo dat het internet in het buitengebied minder goed is dan het internet in de kern, maar toch wil ik tegen de mensen in het dorp zeggen dat je met glasvezel beter af bent. Misschien denk je dat dit wel meevalt, maar glasvezel heeft echt de toekomst. En als je het nu niet doet, dan vissen we straks als dorp achter het net want deze kans komt niet snel weer voorbij. Dat zou echt jammer zijn”.

Geen aansluitkosten
Joke van den Essenburg is het hier, ook namens de Dorpsraad Maarsbergen, mee eens en ondersteunt de campagne van DELTA Fiber Nederland. Mooi meegenomen is dat er geen extra kosten aan een aansluiting in de kernen verbonden zijn. Je betaalt alleen de kosten voor het abonnement, en deze kosten zijn meestal niet hoger dan wat je nu betaalt. Joke vertelt: “Juist in deze tijd merken we hoe belangrijk het internet is en dat het goed moet zijn. Nu iedereen voornamelijk thuis zit en veel thuiswerkt – in verband met het coronavirus- merken we ook echt dat de kwaliteit van onze verbinding wat minder wordt. Met glasvezel heb je dat probleem niet, je hebt je eigen verbinding die je niet deelt met je buren. We willen juist nu met elkaar verbonden blijven en het internet speelt daarin een cruciale rol. Zeker met het oog op de toekomst is het belangrijk dat je overstapt op glasvezel, er zijn zoveel nieuwe toepassingen in ontwikkeling dat ik bang ben dat onze huidige verbinding straks niet meer voldoet. Misschien nog wel qua downloadsnelheid, maar juist het uploaden is zo belangrijk, en met glasvezel heb je gegarandeerd dezelfde upload- als downloadsnelheid. De dorpsraad adviseert dus zeker om over te stappen naar glasvezel. Als we dit met z’n allen doen, draagt dit bij aan de leefbaarheid van ons mooie dorp en kunnen we mee met alle technologische ontwikkelingen; dat gaat sneller dan je denkt! En begreep ik nu ook dat glasvezel heel duurzaam is en minder energie verbruikt?”

Duurzaam
Annefré Lip-Hulst van DELTA Fiber Netwerk geeft aan dat internet via glasvezel inderdaad beter is voor het milieu. Er komen geen giftige stoffen vrij in de grond, het netwerk heeft een lange levensduur en glasvezelinternet verbruikt veel minder energie (tot wel 50%) dan ADSL of COAX. Door glasvezel gaat geen stroom zoals bij ADSL of COAX, maar (laser)licht. Omdat de actieve optische apparatuur die bij glasvezel gebruikt wordt relatief weinig energie verbruikt, is het vergeleken met kopernetwerken een heel energiezuinig netwerk.

En nu?
Binnenkort ontvangen alle inwoners van de kernen van Maarsbergen, Maarn en Overberg een brief van DELTA Fiber Netwerk. Vanaf dan kun je je daadwerkelijk aanmelden voor een abonnement bij één van de telecomaanbieders die straks hun diensten over het netwerk van DELTA Fiber Netwerk leveren. Om daadwerkelijk glasvezel te kunnen aanleggen heeft DELTA Fiber Netwerk een aanmeldpercentage nodig van 35% in alle drie de dorpen. Houd je brievenbus dus in de gaten!