Maarsbergen is een mooi dorp, gelegen aan de oostflank van de Utrechtse Heuvelrug op 2,5 km van Maarn, 3 km vanaf Woudenberg en 6 km vanaf Doorn en maakt onderdeel uit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het dorp telde eind vorig jaar 1286 inwoners. In het buurdorp Maarn woonden er toen 4598. Er wonen relatief 

weinig jongeren, het aandeel 50+-ers is relatief groot.  Er is weinig nieuwbouw, hoogbouw is niet aanwezig en er staan relatief veel wat grotere huizen die vaak al wat ouder zijn. Het dorps grenst vrijwel aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vanwege het kleinschalige karakter zijn er weinig winkels. Er is wel een fietsenmaker en een verfwinkel, die nog de ouderwets-goede service bieden en tevens een makelaardij. In Maarn zijn winkels voor de dagelijkse boodschappen, waaronder een supermarkt, in Woudenberg zijn meer voorzieningen. In Maarsbergen is een hechte, actieve Protestantse kerkgemeenschap, die op zondag bijeenkomt in de monumentale dorpskerk.

Ook is er een kleine basisschool, waarin een kleine bibliotheek en een mini-cultuurhuis is gehuisvest. In het buurtschap Valkenheide op ongeveer twee km afstand is er een school voor voortgezet onderwijs. Maarsbergen heeft overdag een regelmatige busverbinding met Maarn en Doorn, en ook richting Woudenberg. In Maarn bevindt zich een klein treinstation voor de verbinding met Utrecht en Rhenen. Voor de richting Arnhem moet men helaas eerst naar Driebergen reizen, maar je kunt ook per eigen vervoer naar Veenendaal-de Klomp of via het belangrijke knooppunt Amersfoort. Beide plaatsen bevinden zich op 12 km afstand. Voor burgerzaken moet men naar Doorn, naar het Cultuurhuis, afstand 6 km.

Het aantal voorzieningen voor jongeren is vrijwel nihil, voor ouderen zijn wat meer activiteiten. In Woudenberg zijn bescheiden voorzieningen voor jongeren. Er is in Maarsbergen een horecagelegenheid, naast de oude herberg(zie boven) waar een lunch of een eenvoudige maaltijd kan worden genuttigd. 
Voor recreatie en vakantieplezier is er het nodige te vinden. Op het landgoed Anderstein is er een golfbaan. Op vier km afstand is er het Henschotermeer met betaald parkeren en vanaf zomerperiode 2019 is in het zwemseizoen tegen betaling het Henschotermeer te bezoeken. Nabij Leersum, op zes km afstand is er het fraaie bosbad Leersum te vinden. 

Het dorp heeft een actieve ijsclub, genaamd “De Kom”, vernoemd naar een bosmeertje, waar in vroeger tijden de ijsbaan was. In de winter wordt de huidige ijsbaan op een weiland gereed gemaakt en kan er bij voldoende vorst worden geschaatst. Schaatsen, maar ook wandelen en fietsen kan ook in de vrije natuur van het Leersummerveld, op slechts drie km afstand. 
In de nabije omgeving bevinden zich diverse campings. Maarsbergen kent ook een paar bijzondere natuurgebiedjes.
Wandelaars kunnen terecht in de uitgestrekte bossen van de Utrechtse Heuvelrug, op loopafstand!
Er is een uitgebreid fietsroutenetwerk, zowel in het boerenland, dat wordt afgewisseld door kleine bosgebiedjes, ten oosten en noorden van het dorp als op de heuvelrug. 

In en rond Maarsbergen zijn diverse landgoederen, zoals landgoed Maarsbergen, landgoed Anderstein, het Kombos en Den Treek.Hierboven ziet u de golfbaan.

Mede als gevolg van de bevolkingsopbouw is er weinig criminaliteit. Er is sociale controle, in alle wijken een zogeheten buurtapp-groep, die mogelijke onregelmatigheden signaleert. Er zijn niet veel vernielingen aan openbare zaken, er wordt maar weinig ingebroken en er wordt zelden een auto of fiets gestolen.
Weliswaar ligt Maarsbergen aan een druk verkeersknooppunt van de snelweg A-12 en de provinciale weg N-226, en hebben we in ons dorp zelfs maar liefst drie benzinepompen, die velen van ons liever zien verdwijnen. Ze veroorzaken namelijk nogal wat extra verkeersdrukte en ook benzinedampen, waardoor de luchtkwaliteit, die in ons dorp toch al niet zo best is, mede als gevolg van het drukke reguliere verkeer, verder onder druk staat. Hooguit is het voordeel van het wonen op een knooppunt dat bezoekers je gemakkelijk weten te vinden, zonder te hoeven dolen in de tegenwoordig soms zo ingewikkelde woonerfwijken. Maar op loop- of fietsafstand ben je zo in de rust en is het goed en vooral ook veilig wonen in ons dorp. Dit willen we graag zo houden!
Op de foto rechts: Het Kombos.

Zoals gezegd, de Dorpsraad Maarsbergen is er voor alle Maarsbergers!

Hieronder nog wat foto’s uit de omgeving van ons dorp dat u hopelijk net zo fraai vindt als wijzelf! Lees vooral ook een artikel met veel weetjes over de Utrechtse Heuvelrug. Er is ook nog een foto-album.
En ziehier een plattegrond van het dorp en ook een van de omgeving.
Onderaan deze pagina treft u het weer in en de weersverwachting voor Maarsbergen aan.

Wind Graph ThumbnailTemperature Graph ThumbnailKlik voor grote grafiek
Wind ThumbnailWind Thumbnail
Pressure Graph ThumbnailRain Graph Thumbnail
Wind Direction ThumbnailTemp Min/Max Graph ThumbnailHumidity Graph ThumbnailToday's Rainfall Graph ThumbnailDaily Rain Graph Thumbnail

Weersverwachting Maarsbergen voor de komende twee dagen.

Het weer voor Maarsbergen