ONS DORP

Maarsbergen is één van 7 dorpen in de provincie Utrecht, die tezamen de gemeente Utrechtse Heuvelrug vormen. De andere dorpen zijn: Amerongen, Driebergen, Doorn, Maarn, Leersum en Overberg. Sinds 2020 telt de gemeente UH in totaal 50.000 inwoners. Maarsbergen is gelegen in de prachtige bossen van nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en ligt in het grensgebied van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Het is een forensendorp vanwege de ligging langs de A12 en de spoorlijn Utrecht-Arnhem. Voor de herindeling behoorde Maarsbergen tot de gemeente Maarn. Nu zijn ze beiden gemeente Utrechtse Heuvelrug.

MAARSBERGEN

Maarsbergen is een eeuwenoud dorp met vele landgoederen en 1 kasteel, dat  nog in particuliere handen is . Het had vroeger zelfs een eigen spoorwegstation. De naam Maarsbergen is afkomstig van Meerseberch of Meersbargen wat moerassig land bij de berg betekent. Het logo van de Dorpsraad is het oude wapenschild voor Maarsbergen.

KERNCIJFERS, WINKELS EN KERK

Maarsbergen is 98 hectare groot (100 hectare is 1 vierkante km) en bestaat voornamelijk uit land en weinig water.

Door nieuwbouw neemt de bevolking van Maarsbergen langzaam maar gestaag toe. Vorig jaar zijn er ca.80 inwoners bijgekomen. Maarsbergen telt (dec.2020) 512 huishoudens en 1286 inwoners. In het buurtdorp Maarn wonen 4598 mensen.

De bevolkingsopbouw laat zien dat hoewel het aantal jongeren tot 15 jaar wat achterblijft (15%) en slechts 9% tussen 15 en 25 jaar is, Maarsbergen absoluut geen slaapdorp is. Het aantal 65 plussers is maar 20%, 23% is tussen 25 en 45 en 33% tussen 45 en 65 oud.

In de nieuwbouwwijk, Samuel de Marezhof, zijn veel jonge gezinnen van buitenaf komen wonen. Zij zullen voor nieuwe aanwas gaan zorgen. Ook op andere plaatsen in het dorp worden luxe woningen gebouwd. Hoogbouw kent het dorp niet.

Daarnaast kent Maarsbergen, vanwege de gunstige verbinding met de A12, twee grote bedrijfsterreinen: De Ambachtsweg en het nieuwe industrieterrein het  Haarbos. Een groot nadeel van deze ligging is dat er liefst 3 tankstations zijn, die omdat het prijsvechters zijn, druk bezocht worden. Bewoners zouden graag zien dat met name de beide tankstations in de dorpskern verplaatst worden. Het zou de luchtkwaliteit zeker ten goede komen.

De enige bedrijvigheid in de dorpskern bestaat uit een ambachtelijke Verf &Wonen speciaalzaak , de Kleurenwaaier, de fietsenmaker Van Dijk en een makelaar, Wivema, allen gelegen aan de doorgaande weg, de Woudenbergseweg.

In het achterland is kaasboerderij ´De Weistaar´ te vinden, die in gebruik is als partycentrum  met een landwinkel met o.a verse zuivelproducten..

De dagelijkse boodschappen worden buiten het dorp gedaan, in Maarn of in Woudenberg, beiden 3 km van het dorp vandaan Er is nog wel 2 x per week een rijdende winkel, principe SRV. In Woudenberg zijn ook winkelketens gevestigd zoals een Hema of Blokker.

In het centrum van het dorp, nabij de spoorwegovergang, ligt de grote Dorpskerk uit 1884 van de protestantse gemeente Maarn-Maarsbergen: een prachtig gebouw in neorenaissance stijl. De kerkelijke gemeenschap is hecht en actief. Voor de  Rooms-katholieke kerk, moet men naar de Maartenskerk (de vroegere Theresiakerk) in Maarn.

SCHOLEN, VERVOER EN GEMEENTE

Een van de belangrijkste voorzieningen in een dorp is een basisschool en die heeft Maarsbergen: de Wereldkidz Merseberch, waar rond de 90 kinderen onderwijs krijgen.  

Twee kilometer verderop richting Leersum in het buurtschap Valkenheide, dat ook tot Maarsbergs grondgebied behoort, ligt vakschool Maarsbergen, een school voor vmbo en VSO De Sprong, . De vakschool heeft een sterke regio functie en telt ca. 400 leerlingen.

Doordeweeks is er tijdens de spitsuren een regelmatige busverbinding naar Maarn, Doorn en Woudenberg. Er is helaas geen busverbinding met Leersum. In de weekenden is er ook geen busverbinding naar Maarn, Doorn en dus ook niet naar Woudenberg. In Maarsbergen heeft daarom vrijwel iedereen één of meerdere auto’s. Maarn heeft ook nog een NS station richting Utrecht en Rhenen.

Het gemeentehuis staat in Doorn, waar men alle gemeentezaken zoals een paspoort aanvragen e.d. kan regelen.

(SPORT)VOORZIENING EN RECREATIE

Vanuit de kerkgemeenschap worden in het Gebouwtje, behorende bij de Dorps kerk, activiteiten georganiseerd met name voor ouderen zoals koffieochtenden en gezamenlijk eten. Om mee te doen hoef je niet kerkelijk te zijn.

Voor jongeren zijn er weinig tot geen faciliteiten. Voor vertier gaan ze meestal naar dorpen in de omgeving zoals Woudenberg, Veenendaal of Zeist.

Maarsbergen heeft wel een La Place restaurant, naast de vroegere oude herberg, waar dagjesmensen de lunch of een diner kunnen gebruiken. Ook kan men er (vergader)zalen huren.

Ook heeft het een prachtig aangelegd golfterrein met 27 holes op landgoed Anderstein langs de doorgaande provinciale weg, de N226.De golfbaan gaat prachtig op in het afwisselende landschap van bos, heide en weiland. Anderstein  is een bloeiende vereniging met een eigen restaurant , de Maalderije. Wie van golfen houdt, kan zich hier uitleven.

Maarsbergen heeft ook een ijsclub, genaamd ‘De Kom’, vernoemd naar een bosmeertje. Helaas zijn de winters de laatste jaren niet streng genoeg om veel te kunnen schaatsen.

Voor de meeste andere sportactiviteiten, moet je naar Maarn (hockey, voetbal, korfbal) of Woudenberg, beiden slechts 3 kilometer van Maarsbergen. Deze laatste heeft daarnaast ook een turnvereniging, een tafeltennisvereniging en een muziekschool.

Maarsbergen en omgeving is bij uitstek geschikt als wandel- of fietsgebied. Er zijn heel veel routes uitgezet, richting de andere dorpen. Je kunt overal binnendoor rijden zonder auto’s tegen te komen. Een mooie fietsroute is bv naar het Henschotermeer een recreatieplas in Woudenberg, dat elk jaar honderdduizenden bezoekers telt. Tegenwoordig moet je toegang betalen. In Maarsbergen zijn 2campings: Meck, dicht in de buurt van de A12 en Oud Meijenhorst aan de Grifdijk..In en rond Maarn en Woudenberg zijn verschillende campings.

Wandelen kun je in de bossen in de omgeving zoals het Doornse Gat of Leersumse Veld. Ook zijn de landgoederen in Maarsbergen vrijwel allemaal (beperkt) toegankelijk overdag.

Buurtschap Valkenheide heeft een klein museum, dat een inkijkje geeft in ruim 100 jaar jeugdzorg geschiedenis : www.museumvalkenheide.nl;

LANDGOEDEREN

In en rond Maarsbergen zijn diverse landgoederen, zoals landgoed Maarsbergen, landgoed Anderstein en het Kombos.

Wie naar het tv programma ‘Heel Holland Bakt’ kijkt, weet dat de witte tent in het park staat van Landgoed Maarsbergen. Dit landgoed is beperkt toegankelijk. Een paar keer per jaar worden er festiviteiten georganiseerd. Dan is het park voor iedereen open.

Op landgoed Den Treek wordt veel gefietst, maar er wordt ook veel paard gereden in de bossen. Er zijn veel ruiterpaden te vinden.

Wie heel vroeg in de ochtend de hond uitlaat op landgoed Anderstein, kan reeën tegenkomen. Het is een prachtig natuurgebied.

“Zoals gezegd, de Dorpsraad Maarsbergen is er voor alle Maarsbergers!”

Bestuur Dorpsraad Maarsbergen

HEB JE VRAGEN?

STEL ZE GERUST

Adres

Vereniging Dorpsraad Maarsbergen
Tuindorpweg 3
3953 BB Maarsbergen

Overige info

KVK nr.: 73247650

Regiobank:
NL20 RBRB 0778 1617 06

Email
Volg ons