Vlaggenprotocol Dorpsraad Maarsbergen 2022

Vastgestelde periode voor het vlaggen in Maarsbergen:
o De week voor Koningsdag;
    Donderdag 21 april en vrijdag 22 april worden de vlaggen uitgestoken.
o Na de verjaardag van Koningin Máxima (17 mei)
    Donderdag 19 mei en vrijdag 20 mei worden de vlaggen binnen gehaald.

Extra informatie:

Wanneer kan ik de Nederlandse vlag uithangen?
Bron: Rijksoverheid

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Gebruiken en gewoontes bij uithangen vlag
Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Vlaggen = feest!

We hebben een flink aantal vlaggen de afgelopen 2 jaar gesponsord gekregen door vele bedrijven en dorpsbewoners. Nu hangt het dorp nog niet helemaal vol en willen we in de toekomst zoveel mogelijk alleen rood-wit-blauwe vlaggen in het dorp hebben (ipv de sponsorvlaggen van de bedrijven).

Wenst u daarom ook een vlag te doneren, lees dan ons bericht van vorige jaar. Hier leest u precies wat u moet doen om een vlag te sponsoren en wat de kosten hiervoor zijn. De leverancier heeft ons verzekerd dat we ook dit jaar voor dezelfde prijzen de vlaggen kunnen aanschaffen.