Klachten over hoorbaarheid luchtalarm

Er is ons te oren gekomen dat het luchtalarm (de sirene) niet bij iedereen in het dorp hoorbaar is. Om een gegrond argument richting de betrokken partijen te hebben. Willen we jullie vragen om de enquête in te vullen.


Wanneer wordt de sirene getest?

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

Sirene gaat meerdere malen bij alarm

Als u de sirene meerdere malen achter elkaar hoort, is er sprake van alarm. Er is dan zeker iets aan de hand. Het kan ook zijn dat u op een andere manier wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

Sirene gaat op een ander tijdstip

Gaat de sirene op een ander moment? Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender.

Sirene in de buurt

Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland. De lokale overheid bedient de sirenes. De sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden. De sirene in Maarsbergen staat bij het kruispunt bij de fietsenmaker.