Dorpsraadslid Joke van den Essenburg bij de putdeksel in Maarsbergen waardoor na hoosbuien poep, toiletpapier en andere rommel omhoogkomt. © William Hoogteyling

LEES HIER HET OFFICIELE ARTIKEL OP DE SITE VAN HET AD.

Gebruikt toiletpapier, poep, tampons… als het hard geregend heeft, drijft het over de Woudenbergseweg in Maarsbergen, zeggen bewoners. En dit is al jaren aan de gang. ,,Wat wij hier doortrekken, komt uit de put weer naar boven.’’ Wat is hier aan de hand?

Wim Langejan 28-08-23, 20:25 Laatste update: 29-08-23, 13:09

Vrijdagavond was het weer raak, na een hoosbui. Op zaterdagochtend zag dorpsraadslid Joke van den Essenburg (69) de smerige gevolgen daarvan op straat liggen.

Op de Woudenbergseweg was rioolwater omhooggekomen via een put in de parallelweg. Op foto’s die ze maakte, is de troep te zien: ,,Stukken toiletpapier, maar ook tampons en maandverband. En het stonk enorm, écht een rioollucht.”

Een andere buurtbewoner fotografeerde het putdeksel vlak na de bui. Je ziet het deksel scheef liggen en er allemaal rommel door omhoogkomen. ,,Er zit echt ontlasting bij”, zegt deze man, ,,de drollen drijven soms voorbij.”

Echt heel erg vies wat eruit kwam
,,We zeggen wel eens tegen elkaar: wat wij hier doortrekken, komt via die put weer naar boven”, zegt een 39-jarige buurtbewoonster die even verderop woont. ,,Het was vrijdag écht heel erg goor wat eruit kwam. En het deksel lag scheef, dus dat is ook nog eens gevaarlijk.”

Verontwaardigd zette Van den Essenburg zaterdag haar foto’s op X (voorheen Twitter) en zocht contact met de gemeente. Want het is niet de eerste keer dat dit gebeurt op deze plek. ,,Dit is al vier of vijf jaar aan de gang. Bij een hoosbui overstroomt hier het riool.”

Het putdeksel vloog omhoog
En dat gebeurt altijd bij dezelfde put, bij het huis op nummer 104. ,,Eerst had die een dicht deksel, maar dat vloog echt omhoog als het hard regende. Nu zitten er gaten in, dus blijft hij meestal liggen. Het vieze water stroomt soms wel 100 meter ver.”

Twee van de foto’s die dorpsraadslid Joke van den Essenburg maakte van de troep op de Woudenbergseweg nadat het riool overstroomde.
Twee van de foto’s die dorpsraadslid Joke van den Essenburg maakte van de troep op de Woudenbergseweg nadat het riool overstroomde. © Joke van den Essenburg
En dat is ook ongezond, stelt ze. ,,Mensen fietsen door die troep, honden lopen er doorheen en ook kinderen… wat kun je dan oplopen, vraag ik me af. Het is echt schandalig, al die rotzooi op straat. Heel onhygiënisch.”

Hoe kan dit nou?
Van den Essenburg zocht zaterdagochtend contact met de gemeente en tot haar blijde verrassing was de rommel ’s middags al opgeruimd. Maar als buurtbewoner én als lid van de Dorpsraad Maarsbergen hoopt ze op een structurele oplossing.

Waar het probleem zit, is voor haar ook een vraag. ,,Van de gemeente hoor ik dat het gemaal al het regenwater niet aankan en dat dan de riooloverstort op straat komt.”

Volgens buurtbewoners – die geen van allen met hun naam genoemd willen worden – doet de gemeente wél haar best. Na klachten staan met regelmaat busjes met werklui bij de put. Ook vrijdag was dat het geval. ,,Met een slang probeerden ze de boel door te spoelen. Maar het probleem echt oplossen lukt niet. En dat wordt echt tijd.”

Resten van de rioolvloedgolf
Resten van de rommel uit het rioolwater zijn nog te zien in de berm van de Woudenbergseweg.
Resten van de rommel uit het rioolwater zijn nog te zien in de berm van de Woudenbergseweg. © AD
Wie langs de Woudenbergseweg een stukje doorloopt ziet in de berm nog de restanten van de ‘riool-vloedgolf’ van vrijdag. De troep eindigt vlak voor een huis waar ze weer een ander waterprobleem hebben. ,,Als het hard regent loopt onze kelder onder”, zegt de bewoonster. ,,Nee, gelukkig niet met rioolwater!”

Of er verband is met het rioolprobleem, weet ze niet. ,,Maar het zou kunnen.” Ook Van den Essenburg kan alleen maar gissen naar een oorzaak. ,,Maarsbergen heeft een gescheiden rioolstelsel voor regenwater en voor rioolwater. Misschien zit er ergens een fout in een aansluiting?”

Een woordvoerster van de gemeente Utrechtse Heuvelrug reageert dat het probleem op de Woudenbergseweg bekend is en dat er druk gezocht wordt naar een oplossing. ,,We nemen dit heel serieus.” Hoe die oplossing er uit kan zien en waar de oorzaak van het probleem zit kon ze maandag aan het eind van de middag niet zeggen.