Artikel afkomstig van de gemeente; https://www.heuvelrug.nl/veiligheidsmonitor-2023-gaat-van-start 

Bent u weleens het slachtoffer geweest van een misdrijf? Heeft u een mening over de leefbaarheid in uw wijk? Hoe veilig of onveilig voelt u zich? Het zijn enkele vragen die in het kader van de Veiligheidsmonitor worden gesteld aan ongeveer 3000 inwoners. De gemeente Utrechtse Heuvelrug zet de Veiligheidsmonitor in om het veiligheidsgevoel van haar inwoners in de komende jaren verder te verbeteren.

De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, veiligheid, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie. Dit onderzoek wordt op landelijk en op gemeentelijk niveau uitgevoerd. Het onderzoek begint binnen de gemeente rond 8 augustus 2023. De resultaten worden in maart 2024 verwacht.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug gebruikt de uitkomsten van dit onderzoek bij het vormgeven en evalueren van het veiligheidsbeleid. I&O Research voert het onderzoek in opdracht van de gemeente uit. Burgemeester Naafs benadrukt het belang van de Veiligheidsmonitor: “Veiligheid creëren we niet alleen, maar samen met onze inwoners, ondernemers en veiligheidspartners. Het is daarom heel belangrijk om te weten wat er speelt in onze buurten, wijken en dorpen. Het invullen van de Veiligheidsmonitor geeft ons nieuwe inzichten, waarmee wij actief aan de slag kunnen.“

Deelnemers krijgen op basis van een steekproef per post een uitnodiging om de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor in te vullen. In de loop der jaren is het onderzoek al in meer dan 300 Nederlandse gemeenten uitgevoerd. Burgemeester Naafs hoopt op veel reacties: “Alleen bij een hoog aantal deelnemers ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie in onze gemeente. Invullen en meedenken is dus heel belangrijk! Ik hoop dan ook dat zo veel mogelijk inwoners die daarvoor de uitnodiging ontvangen de Veiligheidsmonitor invullen.”

We houden het veilig

De gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt nauw samen met de gemeenten Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Wijk bij Duurstede, de politie en het Openbaar Ministerie aan een veilige woon- en leefomgeving. De Veiligheidsmonitor 2023 is een van de actiepunten uit het nieuwe Integraal Veiligheidsplan.

Meer informatie over de samenwerking tussen de vijf Heuvelrug-gemeenten, de doelstellingen uit het gezamenlijke Integraal Veiligheidsplan of de lokale veiligheidsprioriteiten kunt u vinden op de gezamenlijke website: www.wehoudenhetveilig.nl