Zoals velen van jullie waarschijnlijk weten is er de laatste tijd sprake van veel grondwateroverlast in Maarn en Maarsbergen. In Maarn is in samenwerking met VBMM een werkgroep opgericht om deze overlast onder de aandacht van de betrokken instanties te brengen en te zoeken naar oplossingen voor de overlast. Hieronder vindt u een artikel van de werkgroep met een beschrijving van de huidige stand van zaken. Het verzoek is om u, als u ook overlast ervaart, aan te melden bij de werkgroep zodat er een duidelijk inzicht komt in de problematiek.  De gegevens vindt u in het onderstaande artikel.

De werkgroep is in februari van start gegaan met als aanleiding de substantiële verhoging van het grondwater die bij vele huishoudens in o.a. kelders en kruipruimtes tot kleine en grote overlast heeft geleid. Die overlast dateert al van vóór de Kerst 2023. Basisprobleem is de grote en langdurige hoeveelheid neerslag die het laatste jaar is gevallen. De bovenlaag raakte verzadigd en de normale afvoer via het oppervlaktewater was niet toereikend. Volle greppels en sloten en grote plassen op weilanden en akkers heeft u zelf kunnen constateren.

Inmiddels hebben zich tegen de 80 personen bij de werkgroep gemeld. Aanvankelijk alleen in Maarn, maar later is ook Maarsbergen erbij getrokken omdat bleek dat het probleem daar ook sterk speelde. Met name dichtbij Valkenheide was er zeer grote overlast.

De Werkgroep Grondwateroverlast Maarn Maarsbergen is inmiddels opgenomen onder de paraplu van VBMM, de Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen. De werkgroep heeft al in maart contact gezocht met Gemeente Utrechtse Heuvelrug (GUH) en Waterschap Vallei en Veluwe (WVV).

Via het vaste contact van VBMM met wethouder Anouk Haaxma hebben wij een direct contact met één van de ambtenaren toegewezen gekregen. Bij WVV hebben wij zelf het nodige werk verricht en zijn bij één van de specialisten terecht gekomen die ons van veel informatie heeft voorzien. Bij de contacten daar hebben wij ook aangegeven een voorlichtingsavond te willen organiseren voor Maarn en Maarsbergen. Dat is uiteindelijk iets anders op 28 augustus j.l. ingevuld waarbij alle woonkernen van GUH bediend zijn in het gemeentehuis in Doorn. Daarbij was ook het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden betrokken dat ten zuiden en westen van de Heuvelrug het waterschap vormt.

Er was een overweldigend grote opkomst met 175 aanwezigen en ook hebben er nog 130 mensen thuis via een livestream dit kunnen volgen. Het is duidelijk dat het onderwerp bij velen aandacht heeft. Naast het waterschap en de gemeente speelt ook nog de Provincie Utrecht een rol. Ook daarmee proberen we in gesprek te komen. Wij hebben half augustus in een brief aan WVV de grondwater-problematiek aan de orde gesteld. Dat is serieus genomen en inmiddels beantwoord. Niet alles is al bevredigend afgewikkeld. Daar zijn we nog mee bezig.

Even terug naar de werkgroep en de communicatie naar de mede-gedupeerden. Er is een app-groep voor korte berichten en we hebben iedereen in een verzendlijst staan voor het rondsturen van nieuwsbrieven, waar we er inmiddels vijf van hebben verstuurd. In de laatste twee daarvan hebben wij ook een tweetal enquêtes meegestuurd om meer achtergrond gegevens van de individuele problemen te krijgen. De laatste enquête was om te peilen hoe de Inwonersavond op 28 augustus is ervaren en ook of men nog behoefte had aan een speciale avond voor Maarn en Maarsbergen.

De problemen hier zijn bijzonder omdat wij bij de vorming van de Utrechtse Heuvelrug in de voorlaatste ijstijd ook meegolvende, slecht of moeilijk doordringbare lagen onder de grond hebben. Hierdoor is een soort kom gevormd waardoor al het (grond)water van de helling van de UH en de Pyramide van Austerlitz ondergronds door het dorp Maarn stroomt. Dat kan dan vervolgens niet weg door de eerder genoemde verzadigde bovenlaag.

Gezien de specifieke situatie voor Maarn en Maarsbergen lijkt een aparte inwonersavond voor deze dorpen voor de hand te liggen. Zeker omdat de bewonersavond van 28 augustus slechts constaterend van aard was en er geen maatregelen of oplossingen aan de orde zijn geweest.

Op dit moment richten we onze aandacht op de evaluatie grondwateroverlast van het Waterschap Vallei en Veluwe op 1 december. Mede door toedoen van de werkgroep is dit onderwerp daar op de agenda geplaatst. Daarnaast richten we ons op een reactie op het raadsvoorstel Water- en Klimaatplan van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Voor de bewoners van Maarsbergen misschien ook relevant te weten dat we in contact zijn met de golfclub op Anderstein.

U kunt zich aanmelden bij Loek van Munster op emailadres LVM@delta.nl.

Ook evt. per WhatsApp bereikbaar op 06 5381 4388.

U bent welkom om u bij ons aan te sluiten.

Loek van Munster