Stel je voor: je woning aangesloten op glasvezel en zo voorbereid op de toekomst. Niet alleen om snel video’s te kunnen kijken, maar denk eens aan digitale zorg aan huis. Bijvoorbeeld via een beeldverbinding met de huisarts. Zo’n toepassing is binnen afzienbare tijd niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Dat vertelde … Jansen, van Glasvezelbuitenaf ons op 2 december. Tijdens een inspirerende informatieavond aan de Dorpsraad legde hij uit hoe aansluiting op het glasvezelnetwerk Maarsbergen toekomstklaar maakt. Glasvezelbuitenaf zorgt voor aansluitingen van steden, dorpen en wijken op het glasvezelnetwerk.

Met deze brief informeren we u over de informatiebijeenkomst die is georganiseerd voor de Dorpsraad over aansluiting op het glasvezelnetwerk.

Wat is een glasvezelnetwerk?

Om dat uit te leggen, gaan we eerste terug in de tijd dat computers via telefoonlijnen met elkaar waren verbonden. Dat werd al snel te traag, waarna ISDN werd geïntroduceerd en later de (internet)kabel en ADSL.

Glasvezel daarentegen werkt op een heel andere manier. Waar standaardkabels data geleiden via koper, werkt glasvezel met lichtsignaaltjes. Hierdoor kunnen hogere datasnelheden worden bereikt, waardoor je meer mogelijkheden krijgt. Zoals die vloeiende videoverbinding met de arts. Natuurlijk kan dit nu ook nog wel met de standaard kabel, maar als steeds meer mensen steeds intensiever gebruik maken van internet, kan het netwerk trager worden waardoor verbindingen niet meer zo goed werken. Dat probleem heeft een glasvezelnetwerk niet.

Wat is er nodig om Maarsbergen aan te sluiten?

Als 30% van de woningen en gebouwen uit Maarsbergen zich aanmelden, wordt ons dorp aangesloten op het netwerkt. Er worden geen aansluitkosten gerekend. Om een woning of gebouw aan te sluiten kan het zijn dat er in de straat naar de woning gegraven moet worden. Daardoor kan er even wat rommel ontstaan in de tuin en oprit.

Wat moet er nu gebeuren?

Dorpsraad Maarsbergen is voor Glasvezelbuitenaf contactpersoon om te kijken of het aansluiten haalbaar is. Glasvezelbuitenaf gaat in gesprek met de gemeente voor het verkrijgen van de vergunningen en inzicht in de kosten.

Wat kunt u nu doen?

U hoeft nu nog niets te doen als u graag aangesloten wilt worden. U krijgt in het komend jaar de mogelijkheid om zich op te geven voor een glasvezelaansluiting. Tot die tijd informeren wij u over de ontwikkelingen op dit gebied. Samen met Glasvezelbuitenaf houden we u zo goed mogelijk op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Wout Karelse

Voorzitter Dorpsraad Maarsbergen

Dorpsraadmaarsbergen.nl