Zowel de gemeente Utrechtse Heuvelrug als de provincie Utrecht willen niet voor de kosten opdraaien van de verplaatsing of het verwijderen van de tankstations in Maarsbergen. De pompen blijven daarom op hun plek staan. Dat staat in een Statenbrief van verkeersgedeputeerde Arne Schaddelee.

De tankstations waren onderdeel van het grote plan om een tunnel te maken bij de spoorwegovergang in het dorp. Ze zouden in dat plan verwijderd of verplaatst worden omdat dat de leefbaarheid in Maarsbergen ten goede zou komen. De ruimte zou worden gebruikt voor een rotonde.

Maar doordat de ondertunneling miljoenen euro’s duurder uitviel is ervoor gekozen om de tankstations uit het plan van de ondertunneling te halen om geld te besparen. Er werd gekeken naar de portemonnee van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar die kan door hun hoge schuldenlast het niet betalen. De kosten zouden zo’n 2,5 miljoen euro bedragen.

Omdat de verwijdering van de pompstations niet noodzakelijk is voor de ondertunneling heeft gedeputeerde Schaddelee ervoor gekozen de verplaatsing of verwijdering te schrappen. “De basis voor het uitvoeren van een gezamenlijk plan van aanpak is verdwenen”, zo schrijft hij in de brief.