Zaterdag reed ik langs het Leersumse veld. De parkeerplaats en ver daarbuiten helemaal vol met auto’s. Zondag reed ik langs de Franse Put. Hetzelfde. Op televisie zie ik veel mensen op de strandboulevards en bij bouwmarkten. Potentiele Corona concentraties denk ik dan. Er wordt een NL alert uitgebracht over afstand houden en binnen blijven bij ziekte en verkoudheid.

Met gemengde gevoelens overdacht ik dit. Luisteren we niet naar de deskundigen? Snappen we de immuniteitsmuur niet? Aan de andere kant, we willen er even uit, genieten van het mooie weer of we gaan maar klussen. Bos en park lijken een veilige plek. Bij een bouwmarkt heb ik even geen beeld.

De verwachting is dat de situatie alleen maar erger wordt. De afgelopen 24 uur, wordt net gemeld, zijn 43 patiënten overleden ten gevolge van het Corona virus. Het zijn geen exacte getallen, maar het geeft wel een beeld.

Dit is onze nieuwe wereld, natuurlijk ook in ons mooie dorp. Leefbaarheid krijgt een nieuwe dimensie. Dat gaat niet over een West variant, tankstations, dorpscafé of bloembakken. Belangrijker is dat we samen optrekken, naar elkaar omkijken en goed omgaan met wat deskundigen zeggen. Dat alles binnen de mogelijkheden, want het leven gaat ook door.

In Maarsbergen ontstaan nieuwe initiatieven. Mooi om te zien. De afhaal pizzabakker staat op de van Beuningenlaan. De Stallerij op golfclub Anderstein heeft afhaalmaaltijden. Een inwoner heeft haring voor zijn oudere buren meegenomen. Een briefje van kinderen die voor oudere mensen boodschappen willen doen. Gorter uit Leersum blijft rondrijden met zijn winkel. Lokale initiatieven die laten zien dat we samen optrekken.

Zomaar een impressie van wat ik om mij heen zie.

Kijk naar elkaar om, houd afstand, luister naar deskundigen en maak gebruik van initiatieven. Weet elkaar te vinden. Ik wens u veel gezondheid toe de komende tijd!

Wout Karelse

Uw Voorzitter van de Dorpsraad Maarsbergen