Beste leden,

De schoolvakantie is voorbij. Zo ook voor de Merseberch. De twee banners van Veilig Verkeer Nederland ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ over de Haarweg attenderen automobilisten hier weer op. Tijd voor een update vanuit de Commissie Verkeer & Veiligheid.

Aankondiging verkeersremmende maatregelen Tuindorpweg – N227
De gemeente heeft aangegeven eind dit jaar te starten met groot onderhoud van de Tuindorpweg vanaf de komgrens bij Maarn. Dit betekent verkeersoponthoud, omdat er een tiental snelheidsremmende maatregelen zullen worden doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een plateau bij ’t Vosje.

Ook zullen de fietsers bij de kruising Tuindorpweg – Bakkersweg voorrang gaan krijgen.

Plaatsing lantaarn zebrapad Rottegatsteeg
Eerder dit jaar deed de gemeente de toezegging tot het plaatsen van extra verlichting. Nu is duidelijk dat deze in overleg met Stedin in het vierde kwartaal van dit jaar geplaatst gaat worden.

Handhaving inrijverbod vrachtverkeer Haarweg
In de vorige nieuwsbrief hebben wij aangegeven dat er door de gemeente gehandhaafd zou gaan worden, maar wegens onderbezetting is het er tot op heden niet van gekomen. Vanaf september is de afdeling handhaving weer op volle sterkte en zal er van het najaar zichtbaar gepost worden. Chauffeurs die het inrijverbod negeren zullen worden aangesproken en waar nodig bekeurd.

Handhaving snelheid Haarweg
Handhaven met camera’s is op een 30 km/h weg juridisch bijna niet mogelijk. Om gemotoriseerd verkeer toch te wijzen op hun rijgedrag, werden er in mei snelheidsdisplays geplaatst op de Haarweg. Helaas zijn deze toen niet op de juiste plek gemonteerd. In september-oktober zal de smiley opnieuw geplaatst gaan worden tussen Proosdijlaan en Rottegatsteeg. Deze zal hier blijven hangen tot de accu’s leeg zijn.

Reactie Provincie op verzoek aanleg zebrapad bij nieuwe bushalte
Helaas gaat de provincie niet mee in het standpunt en onderbouwing van een zebrapad bij de oversteek naar de nieuwe bushalte. Wij hebben daarin echter de steun van onze gemeenteraad. Via een motie ingediend door D66 Provinciaal Statenlid Erwin Kamp werd verzocht om de zebra aan te leggen. De motie heeft dhr. Van Schie, gedeputeerde, niet van gedachten doen veranderen. Zijn reactie was als volgt:

Ik vertrouw op mijn verkeersdeskundigen die hebben er verstand van. Wat wij aangereikt krijgen is expert judgement van leken en ik voel mij niet geroepen de situatie aan te passen. Als de gemeente Utrecht het heel erg belangrijk vindt dat er deskundige naar kijkt of de inrichting voldoende is en die komen met het verhaal van ongelijk dan wil ik het echt nog wel een keer heroverwegen. Maar die verwachting is er echt niet.”

Wij voelen ons geschoffeerd door deze uitspraak, maar zijn niet uit het veld geslagen. De gemeente is op ons verzoek momenteel zelf bezig om de verkeerssituatie te beoordelen. Deze adviezen kunnen aanleiding zijn om weer in gesprek te gaan met de Provincie om opnieuw naar de zebra te kijken. Wordt vervolgd.

Link naar Statenvergadering 19 juni 2024.

Snelheidsremmende maatregel komgrens richting Woudenberg
Eerder dit jaar is toegezegd dat er een snelheidsremmende maatregel komt bij de komgrens richting Woudenberg op de N226. Wij hebben inmiddels een eerste schets gezien en wachten nog op een voorlopig ontwerp. Het lijkt in ieder geval op onderstaand voorbeeld. 

Overige onderwerpen
Verder heeft de rommelige locatie van de oude bushalte onze aandacht, maar ook de ontbrekende belijning van de Tuindorpweg en de kapotte houten brug Rottegatsteeg/Griftdijk. Hierover meer in een volgende nieuwsbrief.

Oude bushalte

Belijning Tuindorpweg

Brug Rottegatsteeg / Griftdijk

Oproep overlast melden bij gemeente
Graag roepen wij iedereen op melding te maken van verkeersoverlast bij de gemeente. Elke melding wordt netjes geregistreerd. Zonder signalen vanuit Maarsbergen is er voor de gemeente namelijk geen reden / onderbouwing om passende maatregelen te treffen. Melden kan door te bellen met de gemeente, maar liever gebruik te maken van de Beter Buiten app. Hartelijk dank.

Bij vragen en of opmerkingen kunnen jullie ons benaderen via info@dorpsraadmaarsbergen.nl

Joke, Olga, Pim, Matthias en Reinier